Moikka vaan lukijat!

Viikonloppu ja tämä viikko ollaan isäni luona ja Nipsu on täällä mukana ensimmäistä kertaan. Täällä on velipuoleni 3v ja Nipsu ei  ole nähnyt pieniä lapsia lähes ollenkaan. Joten jännitin aika paljon miten se siihen suhtautuu. Ihan hyvin on sopeutunut tänne, itse asiassa paljon paremmin kuin odotin. Pitää vaan olla tarkkana kun se hyppii. Ja syö ja nukkuu. Muuten kaikki onnistuu aika hyvin.

       Sitten tokoon. Eli tänään alkoi ArkiToko-kurssi Jyväskylässä. Vettä aluksi vain tihutti mutta sitten alkoin sataa aika paljon. Nipsuhan on vähän neiti ja vaikka sillä oli mantteli, sille tuli vähän kylmä. Kurssilla harjoiteltiin kontaktin ottamista. Ja Nipsu osaa sen ihan hyvin kun ollaan paikallaan mutta kun lähdetään liikkeelle se ei osaa sitä/keskittyy kaikkeen muuhun. Ja minä itse olen opettanut sen tavallaan "väärällä" tavalla jos niin voin sanoa. Eli pidän herkkua koiran nenän edessä ja vedän herkkua haluttuun suuntaan.

      Kurssilla alotettiin opettamaan operantilla tavalla kontaktin ottamista. Eli herkku on kädessä nyrkissä ja olet itse passiivisena kunnes koira itse ottaa kontaktia. Sitten Heti avaat nyrkin. Alussa voi kestää kauankin että koira ymmärtään tämän. Eli ei kannata kermostua vaikka ei heti älyisikään. Koira saattaa alussa esim. nuolla nyrkkiä. Kyllä Nipsukin sit tuota alko tajuamaan.

    Sitten harjoteltiin vieraan ihmisen lähestymistä. Nipsuhan saa yleensä tehdä niin että jos on tuttu ihminen saa mennä ensin ja hyppiä yms. Minua itteä tämä ei haittaa, tekee sitä mullekkin kun tulen kotiin. Mutta tietty kaikki ei tykkää kun koira hyppii. No tehtiin niin että mentiin samalla maksamaan se maksu  että koiran piti kulkea vierellä/takana eikä saanu mennä ensimmäisenä tervehtimään sitä kouluttajaa. Nipsuhan yritti heti kun on niin tottunut tekemään ja sit mun piti kutsua se takasin mun luokse. Sitäkkän se ei ilmeisesti oo kunnolla oppinut kun senkin olen opettanut sillein houkuttelemalla. No kai se sit jotenki onnistu. Kotiläksyksi tuli opetella sitä katsekontaktia.

  Nyt Nipsu on tosi väsynyt ja ymmärtäähän sen kun pitää omilla aivoilla miettiä miten saisi palkan.

Mietin että en ehkä ton kurssin jälkeen välttämättä tolla tekniikalla jatka ainakaan kaikilta osin. Mutta jos osoittautuu tehokkaaksi niin mikä ettei. Toisaalta nyt tuntuu siltä että on tehnyt kaiken väärin yms. Mutta taas toisaalta koirien opettamiseen on monia keinoja. Eli ei välttämättä tuo keino ole oikea tuolle koiralle. No siitä se lähtee.

     Laitoin nyt tähän tän vanhan kuvan kun ei tällä koneella ole Nipsusta kuvia eikä mulla ole täällä kameraa mukana.

Terkut Hanna & Nipsu